2012. március 2., péntek

A világ azt akarja, hogy becsapják II. - "Betörő"


Ígéretünkhöz híven folytatjuk "elektronikus melodrámánkat".

2. jelenet: “betörő”

Márta irodája. Márta, Félix és Péter irodája egyformán picike. Lehetnek akár a gyerekszoba felett vagy alatt. A falra függesztett monitorokon kívül csak néhány igen jó minőségű szék vagy fotel van bennük. Íróasztal sincs, hiszen a számítógépeket alapvetően szóval, érintéssel és mozgással vezérlik. Félix irodájában egy vezeték nélküli billentyűzet is van, a falról leemelhetően, de tárgyak, dossziék egyikben sem. Márta irodájában egy sarokban vagy dobozban nagy halom szóróajándék apróság, leginkább gumikacsa. A három iroda lehet egyetlen tér is, a szokásos félmagas irodai paravánnal elválasztva. Fontos, hogy Márta irodájához zárható ajtó vezet, de ez lehet akár egy beléptető rendszer forgókeresztje vagy csak egy átugorható csapóajtó. Ennek az irodának az egyik falán egy tejüveg ajtó, látszik mögötte a rengeteg számítógépszekrény, a bankrendszer számítógépei. Márta bejön, megáll a monitor előtt egy kisméretű e-könyvvel a kezében. A monitoron Julka képe jelenik meg, pontosan ugyanabban a pózban, amiben Márta áll, mozgása folyamatosan követi Márta mozdulatait. Valójában a Mártát játszó színésznő követi az előre felvett mozdulatokat. Márta kiskosztümben, Julka a képen nem túl kivágott kisestélyiben, de jól láthatóan erősen kifestve. Márta hangosan olvas.
MÁRTA
 „Ki otthon ül, nem nő túl otthonán.”
Márta odalép a monitorhoz, kicsit módosítgat a beállításon. Julka hajszíne enyhén vörösesre vált, és a lány jó pár évet öregszik.
MÁRTA
„Hátrányára lesz majd öregkorában, ha fiatalon sosem utazott.”
Péter belép Márta mögött az irodába, de nem szól semmit. Egy ideig nézi, mi történik. Márta újra odalép a monitorhoz, ismét módosítgat a beállításon. Julkának teljesen vörösre vált a hajszíne, de az arca már nem változik.
MÁRTA
„Hátrányára lesz majd öregkorában, ha fiatalon sosem utazott.” (hirtelen megfordul) Péter! Hogy jutottál be?

PÉTER
Az épület erre a célra kivitelezett nyílászáróin keresztül.

MÁRTA
Gabi engedett be? (Megnyom a képernyőn egy gombot) Gabi! (üvölt) Gabi!

PÉTER
Gabi még alszik. Az ajtót a beléptető rendszer rendeltetésszerű alkalmazásával nyitottam ki.
Márta folyamatosan matat a monitoron.
MÁRTA
Ide egy beosztottam csak akkor léphet be, ha én megengedem!
A monitorokon Julka helyett Márta képe jelenik meg.
PÉTER
Nem vagyok a beosztottad. Engem te nem zárhatsz ki.

MÁRTA
Már kizártalak az életemből huszonöt éve.

PÉTER
Pontosabban átpasszoltál a barátnődnek, aki akkor már terhes volt. Mástól, és ezt te tudtad. Ráadásul mind a mai napig nem voltál hajlandó közölni velem, ki a nevelt lányom apja. Sülve-főve együtt voltatok, talán még az ágyban is, kizárt dolog, hogy nem tudtad.

MÁRTA
Nem tudtam, és ma sem tudom. Egyébként pedig te vetted feleségül… Szerencséjére ott is hagyott két év után.
Péter lakása is egy kevés fényt kap. Gabi rövid hálóingben bejelentkezik. Hálóruhás képe megjelenik Márta monitorján.
GABI
Igenis főnökasszony! Itt vagyok. Bocsánat, kicsit elaludtam.

MÁRTA
Már nem fontos. Ez az ágy ismerős. Nem baj.
Péter lakása elsötétül, Gabi elkezd öltözni, majd kisétál.
PÉTER
Azt mondanám, hogy az életedből mintha valóban kizártál volna. Huszonöt éve, két hónapja és… huszonegy napja. Egy magas, akkor nagyon jóképűnek mondott, a vonatkozó elvárásoknak megfelelően hangos és sportos életet élő évfolyamtársunk kedvéért. De a pénzintézet által a rendelkezésedre bocsátott irodahelyiségből nem zárhatod ki a veled egyenrangú vezetőt.

MÁRTA
Amennyiben hasznos hivatali közlendője van. De neked még soha nem volt semmi hasznos mondanivalód.

PÉTER
Mi van veled? Újrakezded a gyilkolásomat? És mi volt ez az egész színházasdi? Egyáltalán hogyan került a lányod a képre? Júliát utánoztad? Nem értem.

MÁRTA
Ezt sem érted. (ránéz) Tényleg nem érted? Mielőtt teljesen eltompultál volna, még ismerted a szakmát! (mereven nézi Pétert, aki kezd elbizonytalanodni) Nem én utánoztam Julkát, a kép követett engem. Gyengeelméjű!

PÉTER
Ügyes. És minek?
Márta óvatosan kihúzódik az irodából a sötétbe. A monitorokon továbbra is az ő képe marad látható.
MÁRTA
Idióta. Kipróbáltam, milyen lesz a kölyök színpadon. Te nem szoktad Piros viselkedését modellezni? Julka nagyon erőszakos, nem lehet lebeszélni a fellépésekről. Legalább előre tudom, mire számíthatok.

PÉTER
Ühüm. Egy nagyon erőszakos nővel én is találkoztam. Mint az imént talán már említettem volt, több mint huszonöt éve. Imádtam.
Péter észreveszi, hogy Márta eltűnt, és elkezdi keresni.
MÁRTA
(csak a monitorokon keresztül, de nagyon kedvesen) Valóban?

PÉTER
(tovább keresi Mártát, és kicsit gyanakszik) Valóban. Tudod jól.

MÁRTA
(továbbra is feltűnően kedvesen) És még mindig imádsz?

PÉTER
Téged örökké imádni foglak.

MÁRTA
Mondd még egyszer!

PÉTER
Én téged örökké imádni foglak!
Az összes monitor hirtelen ezt az egy mondatot kezdi ismételgetni különböző gúnyos alakban. Pár variáció után Péter arca helyett már egy igazi bohócarc mondogatja ezt a mondatot. Megjelenik Márta is újra, és nagyon csúnyán nevet.
MÁRTA
Feleslegesen imádsz, drágám. Kevés volt a fejedben. Mindenedben kevés volt. Mi lett belőled? Semmi.

PÉTER
Épp elég ahhoz, hogy hivatalosan közöljem: utoljára játszadoztál magánügyben a kedvenc gépecskéddel. Mától egy fillért sem kapsz a költségvetésből a hóbortjaidra.

MÁRTA
Nekem nincsenek hóbortjaim! Nekem feladatom van.

PÉTER
A hatályos előírások alapján minden kiadásodat még a tervezés stádiumában ellen kell jegyeztetned, mégpedig a vezetőség által erre egyértelműen kijelölt személlyel: velem.

MÁRTA
Azt gondolod, hogy te fogsz engem ugráltatni?
Márta odalép Péterhez, és professzionális módon elkezdi verni. Látszik, hogy tanult harcművészetet. Péter folyamatosan menekül, mert tudja, hogy nincs esélye.
MÁRTA
Te undok állat!

PÉTER
Amennyiben olyan megrendelést eszközölsz, amely nem volt általam előzetesen jóváhagyva, azonnali hatállyal fel lehet neked mondani.

MÁRTA
Hogy intézted el?
Márta éppen földhöz vágta Pétert és ráült, amikor Félix bemegy az irodájába és bekapcsolja a monitorát. Márta irodájában az egyik képernyőn azonnal megjelenik Félix képe. Félix úgy kezd el beszélni, mintha mindig is ott lett volna a szobában.
FÉLIX
Márti, biztosan be van állítva az ébresztő? Nem fognak a gyerekek elkésni? Sajna nem tudok rájuk nézni, mert megint nem kapok levegőt, inhalálnom kell egy kicsit. Alig látok. (kis szünet) Ti mit csináltok? Drágám, ha jól emlékszem, nem régen keltél ki az ágyamból!

MÁRTA
Félix, te vak vagy. Nem kefélünk, megölöm. (Péterhez, de már nevet) Hogyan intézted el, te szemét állat?

PÉTER
Nem kellett semmit tennem. Valaki bemutatta a vezetőségnek az elmúlt tizennyolc hónapban utalványozott tételek részletes listáját. És fűzött hozzá egy nagyon professzionálisan elkészített naplókivonatot arról, hogy az adott beruházások mennyi hasznot hoztak.
Márta feláll Péterről, teljes nyugalommal kinyitja oldalt a szoknyáját, és betűri a blúzát.
MÁRTA
Azonnal kotródj innen! És a közelembe ne merészkedj soha többé!
Péter visszasétál irodájába. Márta kikapcsolja a monitorját, és elkezd sétálni a köztes térben. Nagyon zavart, ideges. Az irodák sötétek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése