2012. március 12., hétfő

A számítógép, mint írógép III.: Mitől lesznek végre igazán sikeres informatikai projektek?


Csak az a projekt lehet sikeres, ahol az ügyviteli, termelési folyamatokat is illesztik az új informatikai rendszerhez. Kilátástalan, és minden esetben eleve kudarcra ítélt az a megoldás, ha a meglévő folyamatokra akarunk „ráhúzni” egy újonnan kialakított informatikai rendszert. Számos nagy, országos rendszer kialakítása bukott meg azon, hogy a tervezőknek nem volt kellő befolyásuk, hatalmuk az adott intézményen belül, és kénytelenek voltak a sok-sok évvel azelőtti, egészen más, legtöbbször kockás papír alapokra kifejlesztett, elavult szabályozásokra épülő szabályrendszert használni. Az így létrejövő torzó szakmailag rossz volt, a legtöbb esetben elviselhetetlenül bonyolult és lassú, a régi folyamatokat sokkal egyszerűbb volt a régi módszerrel, papíron, ceruzával folytatni. Ezeket a rendszereket mára már mind kidobták, sokat úgy, hogy egyetlen percre sem vették őket ténylegesen használatba. Ezekben a szervezetben egy újabb informatikai projektnek nagyon meg kell majd küzdenie a sikerért! Számítógépeket persze itt is azért használnak, mint már mondtuk: írógép helyett.

Az irányítási folyamatokba bele kell épülnie mindannak, amit az informatika eszközként nyújtani tud, vagyis éppen először magukat az irányítási folyamatokat kell korszerűsíteni a fejlesztés során. El kell felejteni a maradiságot, a kényelemszeretet és a túlzott takarékosságot. De a folyamatoknak az informatikához való illesztése nem jelenti kötelezően minden egyes részlet gyökeres felforgatását. A jó, bár költséges megoldás éppen az, hogy alapos elemzések után csak azokon a pontokon kell megváltoztatni a működési folyamatokat, amelyeknek az informatikai leképezése túlzottan bonyolult, leprogramozása nehézkes, a rendszer működése pedig elviselhetetlenül körülményes lenne. Minden egyéb helyzetben az újonnan kialakuló programrendszer igenis alkalmazkodjon minél jobban a megszokott eljárásokhoz. Az informatikusoknak, a programozóknak is be kell látniuk, hogy saját lustaságukat fel kell áldozniuk a könnyű és gyors kezelhetőség oltárán. Primitív példa, de ha egy szervezetben megszokott volt, hogy a dátum mindig a jobb felső sarokban van, akkor a programozó vegye magának a fáradságot, hogy azt minden egyes képernyőn, minden egyes nyomtatványon oda teszi. Az informatikusokról kialakult negatív képnek sokszor az is alapja, hogy a programozók a határidő és a költségek állandó szorításában „jó ez így is” felkiáltással nem végzik el programjaikon azokat az utolsó módosításokat (simításokat), amelyek ahhoz lennének szükségesek, hogy azokat valóban kényelmes és kellemes legyen kezelni.

Minden komoly munkának, így az informatikai projekteknek is halála az alulfinanszírozás. Ha nem jut elegendő pénz a tervezésre, ha nem mérjük fel pontosan az adott hely szokásait, ha nem jut idő és pénz a programozónak a normális munkakörnyezet kialakítására, ha a projekt megvalósítását nem kíséri végig a legszigorúbb gyakorlott vezető és minőségbiztosítási felelős, ha nem készül igen részletes, és jól érthető felhasználói kézikönyv, ha nincs próbaüzem, ha nincs oktatás, akkor minden projekt sikertelen lesz. Ezek a feladatok viszont elviszik a megvalósítás költségeinek a nagyobbik felét. Ma még nagyon kevesen látják be, hogy a fenti szolgáltatások igénybevétele nélkül a berendezésekre és a programokra kiadott pénz mind, mind hiábavaló!

A gazdasági, igazgatási modellezés, a precíz, mindenre kiterjedő szabályrendszerek kialakítása is feltétele az informatikai projektek sikerének. Helyesen és üzembiztosan működő informatikai rendszert lehetetlenség felépíteni az általa megvalósítandó feladat pontos és valósághű modelljének, precízen megfogalmazott szabályzatok megalkotása nélkül. Az informatika a matematikán alapuló tudomány, még ha sokan nem is tekintik annak. Igaz, sokan tudomány voltát is vitatják. A számítógépes programok kivétel nélkül csak az adott feladat matematikai modelljét (algoritmusát) képesek megvalósítani. Ha a precíz feladatleírás hiányzik, vagy a modell, ami a feladatot leírja, lerajzolja hibás, nem teljes, kusza, akkor a program működése hibás, nem teljes vagy kusza lesz. Mivel napjainkban az informatikai rendszerek építésekor éppen a „tanácsadást”, a feladat részletes megfogalmazására, a modellalkotásra fordított erőforrásokat igyekszünk mindenáron megtakarítani, a gyenge modellre épülő programozási munka sokkal többe kerül. A programok gyártói, a programozók a programok kivitelezésekor szembesülnek a számukra sokszor érthetetlen, vagy értelmetlennek tűnő problémákkal.


Az informatikai szakembereket be kell vonni a döntési folyamatokba, a megrendelésekről nem szabad kizárólag a gazdasági vezetőknek és a jogászoknak határozniuk. Nem tartható, hogy ha valaki képes egy levelet két újjal lepötyögni, vagy egy bevétel-kiadás táblázatot ECDL vizsga szinten összeállítani, akkor már jogában áll dönteni az informatikai biztonságot vagy a megrendelendő szerver méretét meghatározó kérdésekben. A mobiltelefon használatának képessége még ne jogosítson fel határozatot hozni a hálózatok méretezéséről!

A feladatok tényleges végrehajtását végző személyeknek, a projekt eredmény „elszenvedő” munkatársaknak illetve képviselőiknek már a projektek tervezésekor szerephez kell jutniuk. Ehhez nagy szükség van jól felkészült értékesítési, beszerzési szakemberekre és a sikeres projektvezetőkre. A feladatok pontos meghatározását a vevő és a szállító projekt-menedzserei, és szakmailag felkészült, a termékeket és a megrendelő üzleti folyamatait is jól ismerő kereskedői, szakmai beszerzői kellene, hogy összeállítsák. De ilyen szakemberek Magyarországon nagyon kevesen vannak. Az egyetemeken és főiskolákon alig képeznek értékesítési szakembereket és projektvezetőket. Ilyen képzések tanfolyami keretek között folynak, szélsőségesen változó, esetenként kiváló, esetenként csapnivaló színvonalon. De a tanfolyamok költségeit a tanulóknak vagy a vállalkozásoknak kell megfizetniük! A nemzetközi cégek el is végzik ezt a képzési feladatot, de csak a legfiatalabb, még idegen behatásokkal meg nem fertőzött, és lehetőleg olcsó munkaerőbe hajlandóak befektetni. Az a középkorú szakember, aki ilyen képzettséggel nem rendelkezik, igen gyorsan kiszorul a munkaerőpiacról.

A siker eléréséhez fokozott ütemben kell képezni a rátermett, informatikailag, gazdaságilag, üzletileg vagy akár közigazgatásilag is magasan képzett fiatalokból álló új, immáron nem csupán műszaki tudással és tehetséggel bíró informatikus generációt és az informatikát anyanyelvükként beszélő jogászokat, pénzügyesek. El kell érni, hogy az informatikai szakemberek képesek legyenek kivívni helyüket az intézményi hierarchiában, és vezetőtársai el is fogadják őket. El kell érni, hogy képesek legyenek partnerek lenni bármely szakterületen dolgozó kollégáiknak, és tudásuk révén megkaphassák azt az elismerést és vezetői pozíciót, amit rajtuk keresztül az informatika megérdemel.

(Vége, ennek a sorozatnak. De az informatikai téma piszkálását még folytatjuk.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése