2012. március 9., péntek

A világ azt akarja, hogy becsapják III. - "Mit művelnek ezek" - "Jelmez kell"


4. jelenet, „mit művelnek ezek”

Félix és Péter irodája. Péter valamit majszol. A monitorokon keresztül kommunikálnak.
PÉTER
Félix, megengednéd, hogy esetleg zavarjak egy keveset?

FÉLIX
Mondjad! Egy öreg haver soha nem zavar. Kivéve, amikor éppen a feleségemet dugja.
Péter kortyol egyet a kávéjából.
PÉTER
Figyelj, adtatok valami jelentősebb mértékű olyan egyeztető feladatot a gépeteknek, amelyet a miáltalunk üzemeltetett rendszerrel kellene végrehajtania?
Félix leemeli a falról a felakasztott vezeték nélküli billentyűzetet, kicsit kopog, a monitora sarkában megjelenik valami zagyvaság.
FÉLIX
Nézz bele a huszonkettes közös naplóba! Ha volt valami, ott kell lennie.

PÉTER
(teli szájjal) Azt természetesen már megnéztem. Minden esetben először ellenőrzöm mindazt, amit magam is megtehetek, mielőtt másokat zavarok. (kis szünet, Félix tovább veri a billentyűzetet, Péter nevet.) Neked minek a mikrofon? Sosem szoksz már le a gépelésről?

FÉLIX
Tegyél rá még egy szűrőt! Egyébként jó étvágyat. Mit eszel?

PÉTER
Halványkék, préselt abrak. Állítólag áfonyás és garantáltan öko. Piroska lányom kedvence. Azt vagyok kénytelen enni, amit tőle kapok. Mivelhogy az ismert okokból feleségem nem lévén, nekem is ő vásárol be. Ezért is nem engedtem, hogy távol költözzön tőlem. A szűrőt meg már rátettem, és az eredmény: semmi illegális. A legnagyobb forgalmat a tudásbázis-szinkronizáció okozza.

FÉLIX
Utasította erre valaki?

PÉTER
Nem, csak levettük ennek a művelethalmaznak a tiltását. Vagyis: mindkettőnk által egyaránt imádott nejed vetette le. (a gépnek, nagyon kicsit más hangsúllyal) Mutasd kicsit részletesebben! (újra normális beszédhangján) Rendkívül jelentős processzorterhelést generál, és már én sem tudom követni, hogy valójában jobb vagy rosszabb lesz-e az eredmény.

FÉLIX
Rosszabb nem lehet. Azt az embereim ellenőrzik. Ne foglalkozz vele, amíg nem szólnak! Márta tud róla, és ha ennek a forgalomnak nincsen semmi költségvonzata, akkor miért izgulsz?
Péter egészen közel megy a kamerájához, a képe hatalmas lesz Félix monitorán. Nyafog.
PÉTER
De ebbe a borzasztó forgalomba bármilyen kódolt információt el lehet rejteni! Ki az ördög képes ellenőrizni ilyen hatalmas adatmennyiséget?

FÉLIX
Például Márta ördög. A főnököd, a mindkettőnk által egyaránt imádott nejem, ahogyan disznó módon hívod. Ő mindig, minden problémát megold. (nem izgatja az ügy) Rajtuk van a biztonsági rendszer, nem? Azt nem tudják lerázni.

PÉTER
Hogy mit lehet lerázni, és mit nem… Ezt nem lenne szabad ilyen könnyen venni. Semmit nem lenne szabad ilyen könnyen venned. Ezzel kapcsolatban lenne még egy kérésem.

FÉLIX
Parancsolj!

PÉTER
Mennyit szoktál a lányommal találkozni?

FÉLIX
Pircsivel? Semennyit. Néha látom, amikor átjön a gyerekekhez. Ha jól tudom, ő tanítja Julkát énekelni.

PÉTER
Majdnem jól tudod: tánctanár. Táncot tanít, pontosabban korrepetál. Remélem, valóban tud segíteni a kislányodnak, mert azt tartják róla, meglehetőst tehetséges. Viszont nagyon szépen megkérlek, ne befolyásold a gyerekemet a könnyelmű gondolkodás irányába.

FÉLIX
Mit ne tegyek?

PÉTER
Teljesen odavan értetek. Ha tehetné, örökké ott lenne a lakásotokban. Hogy milyen jó ott nálatok! Azt mondja, „olyan nyitott a légkör”. Ebből persze azt a következtetést vagyok kénytelen levonni, hogy úgy érzi: otthon ez nem így van.

FÉLIX
És ehhez nekem mi közöm?

PÉTER
Csak tőled tanulhat ilyeneket. Márta bizonyosan nagyon megfelelő módon viszonyul a lányom neveltetéséhez. A gyerekek meg aligha befolyásolhatnak egy náluknál sokkal idősebb személyt.

FÉLIX
A személy, aki ha jól tudom, huszonhat éves. A „neveltetését” talán már jobb lett volna befejezni. Elég régen.

PÉTER
Egy gyerek neveltetését soha nem lehet befejezni. De ezt nem akarom veled megvitatni. Egyszerűen nagy gondot fordítok a leányom jellemének alakulására. Megkérlek, tartózkodj a befolyásolásától, és ugyanakkor felhívom a figyelmedet arra a tényre, hogy alighanem utána kell nézni a nagyszámítógépek tevékenységének.

FÉLIX
Jó, utánanézetek még egyszer az embereimmel. Én sem szeretem, amikor önállósítják magukat a ládák. De ezt egyre inkább csak mi gondoljuk így.
Az irodák elsötétülnek.

5. jelenet: „jelmez kell”

A gyerekszoba és Piroska lakása. Piroska lakása színpad hátterében, oldalt, Péteréhez közel. A lakásban a kisméretű monitoron és az ágyon kívül egy könyvespolc, egy ruhákkal teli guruló ruhafogas és egy picike asztal található. Mindkét gyerek a gépe előtt ül, Tomci monitorán kosármeccs. A gyerekszoba közepén még részben ott a reggeli maradéka. Piroska a könyvespolc mögött, mellette nagy halom könyv. Képe nem látható a gyerekszoba egyik monitorán sem.
PIROSKA
Itt vagyok! Nem ott! Itt! Juli, hallasz?

JULKA
(nevet) Szia, Pircsi! Már nálad is az új rendszer van? Anya azt mondta, arra még csak neki van engedélye.

PIROSKA
Keress! Itt.

JULKA
Jaj, drága pici Pircsikém! Persze hogy még a legújabb rendszer sem talál, ha elbújsz a polc mögött! Mit csinálsz ott azokkal a régi vacakokkal? Dobd már ki őket! Az összes könyv fenn van a tudásbázisban.
Tomci meccshallgatás közben a leckéjét diktálja.
TOMCI
„II. Fülöp spanyol király hatalmas birodalmat örökölt apjától, V. Károlytól. Apja volt az a király, kinek birodalmában soha nem nyugodott le a nap, szinte az egész Földet uralta.”

PIROSKA
Megjelenik a képe Julka monitorán.
Ez az én anyai örökségem. Egy halom pénzt megadnak érte a gyűjtők.

JULKA
Tomci, legalább a hangot vedd le erről a fociról!

TOMCI
Nem foci. (bosszankodik) Felvétel, állj! Ezer árboc és vitorla, ezt is felvette. Vissza addig, hogy uralta. Uralta marad. (Julkának) Édes, imádott nővérem, minden lányok gyöngye, ez nem foci, ez kosárlabda. Felvétel indul. „II. Fülöp uralkodása alatt veszett el a Nagy Armada, és kezdődött meg Németalföld függetlensége. Mi lehet ennek az oka?” Felvétel, állj!

PIROSKA
Mi kell, Julka? Ha hívsz, akkor tutkó, hogy szükséged van valamire.

JULKA
Kell egy jelmez!
Tomci kikapcsolja a sportközvetítést, és éktelen hamisan fütyülni kezdi a Sárga tengeralattjárót.
PIROSKA
Egy mi?

JULKA
Tomimi, ne! Figyelj, drága, kicsi, botfülű öcsikém! (énekel) „We all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine,”. (kicsit lejjebb transzponálja) Vagy inkább így: „We all live in a yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine”.
Tomci átül a szobabiciklire, teker és újra fütyül. Nem sokkal jobb.
JULKA
Jelmez kell. Igazi. Ruha tőled, vagy jelmez a színházból. Selyem-dzsörzé vagy santung. Éppen akkora vagyok, mint te, és holnap verseny van. Meg fogom nyerni.

MÁRTA
(Felvett kép, de nem Mártika. A gyerekszoba mindkét monitorából, Piroska képe mögül) Júlia, Tamás, indulás edzésre! El fogtok késni!
Julka tüntetőleg elkezdi elpakolni a reggeli maradékát.
JULKA
Nem fogunk elkésni.

PIROSKA
Ne feleselj édesanyáddal, induljatok! Ő tudja, hogy mit kell tennetek.

JULKA
De Pircsi, ez csak a gép! Anya beprogramozta magát. Nincs itthon senki. Szóval, nekem kell egy blúz, ruha, kalap és ernyő.

PIROSKA
Kell? De melyik? Milyen? És minek? Miért nem rajzol rád egyet az a nagyon ügyes mamád?

JULKA
Nem rajzolhat, az tilos. Akkor a hangomat is kijavíthatná, és nem lenne igazságos a verseny.

PIROSKA
Ha nem szabad, hát nem szabad. Látod ezt a sztenderdet? Tele van, viheted bármelyiket. Ez mind természetes anyag. Nálam nem találsz műszálat egy grammot sem. Mivel lépsz fel?

TOMCI
Természetesen nyarvogni fog. Ha jól tudom, Verdit. A tavalyi első helyezett csajszi már végzett. Nővérke most mindenáron győzni akar.

PIROSKA
Akkor tényleg esélyes lesz.
Péter irodája láthatóvá válik, és a képe megjelenik Piroska monitorának sarkában.
PÉTER
Piroska, kivel beszélgetsz?

PIROSKA
Júliával. Hogy vagy, apucika? Mikor jössz este haza?

PÉTER
A rendes időben, amint véget ér a munkaidő, indulok. Otthon leszel?

PIROSKA
Nem, próbát tartok a Városiban. 

PÉTER
Mikor érsz haza?

PIROSKA
Kilencre otthon leszek, ne aggódj!

PÉTER
Várlak!
Péter irodája sötét, és a képe is eltűnik. Péter ki.
JULKA
A papád tényleg figyeli, hogy kivel beszélsz?

PIROSKA
Folyamatosan. De ez engem nem zavar, váljék egészségére. Hol is tartottunk, mi lesz azokkal a rongyokkal?

JULKA
Anyát megkérem, és este segít válogatni.

PIROSKA
De miért nem jössz át te? Gyakorlat után hatig még itthon vagyok!

JULKA
Jaj, én nem érek rá! Énekórám van, utána lovaglás. Majd anya megoldja.

PIROSKA
Ezt már éppen úgy mondod, mint ő. Ő sem ér rá soha semmire. De akkor legalább látom végre! Úgyis át kellene beszélnünk egyet s mást: vannak el nem intézett ügyeink. Na, jöjjön, majd meglátjuk, mit találunk! Addigra kipakolom az egész hátsó gardróbot is.

JULKA
Látod, milyen jó, hogy kellenek nekem azok a cuccok?!

PIROSKA
Igen, így is fel lehet fogni.

JULKA
Akkor megbeszéltük!
Tomci egészen hátul, a szobabicikliről újra a leckéjét írja. Később anyja egy-egy erősebb mondatánál megáll, megmerevedik, figyel, de csak a legvégén szólal meg.
TOMCI
Felvétel indul. „II. Fülöp bukása összefüggésben lehet végtelen vallási türelmetlenségével. Az ő uralkodása alatt volt fiatal Cervantes.” Írás felfüggesztve. Könyvjelző: „eddig”. Bezár.

JULKA
Kösz! Pá, Pircsi! (szinte azonnal vált) Anya!
Piroska lakása elsötétül. Márta irodája lassan fényt kap. Márta áll a monitor előtt, és láthatóan koncentrál. A képernyőn meg-megnyom egy-egy gombot, átrendezi a grafikonokat.
MÁRTA
Nagyít. Rögzít. Kivág. Beilleszt. Nagyít. Vissza. Részletez. Nagyít. Beolvas. Újraszámol. Nagyít. Nagyít. Vissza. Rögzít.

JULKA
Anya!

MÁRTIKA
(Julka monitorán) Nem elérhető.
Julka abbahagyja a pakolást, egészen közel megy a monitorhoz.
JULKA
Egy frászt. Anya, ne tagadtasd le magad! Tudom, hogy látod a hívásomat!

MÁRTIKA
Nem elérhető.

JULKA
Anya!

MÁRTA
Privát. (Morog.) Igazán mérhetetlenül erőszakos vagy, édes kicsi lányom. Megérthetnéd végre, hogy más dolgom is van, mint örökké veletek foglalkozni. Mi baj?

JULKA
(folytatja a pakolászást) Este el kell menni Pircsihez.

MÁRTA
Hát menj el!

JULKA
De nekem az három óra utazás! Leckét is kell készítenem, nem akarok szar anyagokkal suliba menni. Éjfélre fogok hazaérni, holnap a versenyen olyanok lesznek a szemeim, mint aki átbaszta az éjszakát.

MÁRTA
Milyen szavakat használsz te? Ez nem is az én lányom!

JULKA
De igen, anya, csak szeretnéd, hogy ne legyek a lányod. Vannak kötelességeid!

MÁRTA
Amiket teljesítek is. Piroskához menni nem kötelességem.

JULKA
(már szinte bőg) De igazán megtehetnéd! Neked alig kitérő. Mikor láttad utoljára Pétert?

MÁRTA
Az az én dolgom.

JULKA
Persze. Meg az is, hogy engem mikor látsz majd utoljára.

MÁRTA
(járkálni kezd) Julka!

JULKA
Anya, kezd elegem lenni abból, hogy ennyire el vagyunk hanyagolva. Igazán tehetnél értünk néha valamit!

MÁRTA
Például menjek el helyetted a volt szeretőm seggriszáló lányához.

JULKA
Például.

MÁRTA
Engem nem lehet zsarolni. Eddig még senkinek sem sikerült. Neked sem fog. (halkan, tagoltan) Privát vége. Keresést fogok indítani. Azonosítás: Márta. Tudom: Keljfeljancsi hatvanhárom. Tudom kettő: Nagyon kelj fel ötezer-kettő.

JULKA
(könyörög) Szeretném…

MÁRTA
(dühös) Privát. Érzelmi zsarolásnak sem engedek. (halkan, tagoltan) Privát vége. Keresés, huszonhármas mappa, teljesítményadatok, szeptember hónap.
Márta egy keveset még nyomkodja a monitort, és utána csendben kimegy a színről. Márta irodája elsötétül. Julka műhisztiből lesöpri a kisasztalról a maradék holmit. Valójában tudatosan vagy tudat alatt vigyáz arra, hogy semmi ne törjön össze.
JULKA
Ezt még visszakapod, édesanyám! Apa!
Félix irodája fényt kap. Félix valami játékot játszik a gépen.
FÉLIX
Itt vagyok, de nem érek rá. Mi a baj?

JULKA
Este el kell menned Pircsihez elhozni egy jelmezt.

FÉLIX
Milyen jelmezt? Dehogy megyek! Péterék a világ végén laknak az erdőben. Teljesen belezöldültek a nagy bioenergia-imádatba. Anyádnak csaknem útba esik; menjen ő.

TOMCI
Apa, te is elfelejtetted? Holnap lesz a verseny, és Julka igazi ruhát szeretne Pircsitől jelmeznek.

JULKA
De apa, már annyiszor mondtam!

FÉLIX
Nekem mondtad? Jó, rendben, majd megbeszélem anyátokkal.

JULKA
Ő megint nem ér rá. Beírhatom a naptáradba?

FÉLIX
Írd be! De inkább anyáéba.

JULKA
Anya egyáltalán nem elérhető. (diktál) Naptár, apa, mai nap, este hat óra, Pircsihez elmenni, nagyon fontos, visszajelzés Julkának.

LEXI
Bejegyzés elfogadva.
A gyerekszoba és Félix irodája sötét. Félix és Péter ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése