2012. február 23., csütörtök

Egy valóban letűnt nemzedék


Pár napja Bródy Sándorról „beszéltünk”, mint a Nyugat egyik előfutáráról. Tudni érdemes, hogy van egy csodás forrás, ahol a Nyugat valamennyi száma olvasható. Ez az Országos Széchenyi Könyvtár Elektronikus Periodika Adatbázisa. Itt kötetről kötetre csipegetni lehet a legjobb írásokból. Megtalálhatjuk, mikor jelent meg először Móricz Hét krajcára, amit annyira nem értettünk az általános iskolában, megtalálhatjuk Ady betegségének eredetét, mégpedig saját előadásában, itt vannak Babits, Szép Ernő, Kosztolányi első írásai, a róluk készült első kritikákkal... És a sok nagyszerű alkotás között olvashatjuk számtalan, azóta méltán elfeledett író jobb-rosszabb firkálmányát is. Láthatjuk azt is, hogy még a legnagyobb irodalmi lapoknak is gondot okoz saját koruk művészeit megítélni. Legalább óvatosabban ítélkezünk a maiak felett.

De az első számokban megjelent néhány nagyon érdekes cikk egy ma már alig ismert szerző, Halász Imre tollából. Ha valaki végig akarja olvasni ezeket a „folytatásos” írásokat, elég nehéz dolga van, mert több évfolyam számait kell átbogarásznia. Pedig az írások léteznek egybegyűjtve, könyv alakban is, „Egy letűnt nemzedék” címmel. Ezt is a Nyugat adta ki, 1911-ben, amikor befejeződött a sorozat. Ez a könyv már nem található meg a Magyar Elektronikus Könyvtárban, pedig ha valaki elolvasná a magyar Wikipédia Halász Imréről szóló szócikkét, akkor bizonnyal azonnal elkezdené keresni. Kicsit ciki, hogy ezt a könyvet nem itthon, hanem Kanadában digitalizálták, és Torontói Egyetem könyvtárából tölthető le, ráadásul nem csak pdf-ben, hanem akár az ismertebb e-book formátumokban is, azokon sokkal kényelmesebb olvasni.


Ezt olvasva derül ki, hogy milyen keveset tudunk a 48-as szabadságharc nagy alakjairól! Milyen keveset tudunk arról, hogyan is jött létre hatalmas küzdelmek árán a 19. század végére a valóban polgári Magyarország? Miért nem sikerülhetett ez előbb? Egyáltalán, milyen volt a nagy Kossuth Lajos fiatal ügyvéd korában, amikor még se szavazati, se tanácskozási joggal nem rendelkező „ablegatus absentium” volt Pozsonyban? Mi is volt az a politika, amitől Deák végül valóban a haza bölcsévé lett? Az ELTE hallgatói vajon mit tudnak báró Eötvös Józsefről, Eötvös Lóránt papájáról, aki azt a nagyszerű gyereket felnevelte? Egyáltalán, hogyan lehetséges, hogy Bródy Sándornak az előző bejegyzésben említett színdarabjában hosszú részeket idéznek Eötvös oktatáspolitikai írásaiból, és azok még ma is tökéletesen időszerűek? Ki volt Eötvös József? És gróf Batthyány Lajos? Gróf Lónyai Menyhért? Gróf Andrássy Gyula? Mi volt az érdeme, miért neveztük el róla az egyik legszebb pesti utat? (Ő volt a kiegyezés után első miniszterelnökünk...)

Tessék azonnal letölteni!
(és holnap újra jönni, mert kezdődik a szappanopera!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése