2012. október 17., szerda

A világ azt akarja, hogy becsapják IX. - "Új nő"



Marad a sötét, esetleg egy nagyon halvány derengés a gépek felöl. Péter Gabival lassan átsétál a lakásából az irodájába.

MÁRTIKA

Végeztél?

LEXI

Megvan. Nem jó.

MÁRTIKA

Mennyi a valószínűsége annak, hogy Márta és Félix fognak még találkozni?

LEXI

Most kilencvenkilenc egész három tized százalék.

MÁRTIKA

És holnap?

LEXI

Nyolcvanhét százalék.

MÁRTIKA

A hetvenkét órás? Mutasd már!

LEXI

Huszonöt százalék.

MÁRTIKA

Az semmi. Az már nem is valószínűség. Akkor már háromszor valószínűbb, hogy már soha nem is látják egymást.

LEXI

A leletek nagyon rosszak. Minden minta alapján ez jön ki. Ezt még Félix erős szíve sem bírhatja.

MÁRTIKA

És ha Mártának több napig tart hazaérni? Lehet, hogy nagyon messze van. És ha meg sem találjuk?

Sötét.


Félix ül az irodájában és nézi a monitort. Péter és Gabi már Péter irodájában. Gabi kiskosztümben, lehetőleg ahhoz nagyon hasonlóban, amiben Márta a darab elején megjelent.

GABI

Jelentsd fel! Kötelessége lett volna naplózni!

PÉTER

Nem fogom feljelenteni a legjobb barátomat.

GABI

De igen! Ha el akarsz érni valamit, akkor tenned is kell érte! Nem állhat senki az előmeneteled útjába! Majd én elintézem!

Gabi hívja Félixet.

Dolovan Félix, kérem, a helyén van? Elérhető? Helloborus igazgató úr hívja.

FÉLIX

Te Péter, ki ez a nő?

PÉTER

Nem igaz, hogy nem ismered. Az asszisztensem. Márta titkárnője volt.

FÉLIX

Gabi? Gabi nem így nézett ki. És mióta magázódunk? Mi az, hogy volt Márta titkárnője?

PÉTER

Mártának már nem jár titkárnő. Az én asszisztensemnek pedig adnia kell magára. Nálam nem járhat mindenféle erotikus göncökben, vastagon kimázolva. Itt a beosztásunknak megfelelően kell megjelenni.

FÉLIX

A beosztásotoknak megfelelően… Persze, persze. És most mit súg nektek a beosztásotok? Miért piszkáltok?

PÉTER

Két napja nem végzed el a feladatodat! Amióta Márta elment, nem naplózol, nem ellenőrzöl, nem csinálsz semmit. Pontosabban nagyon sokat használod az erőforrásokat, de nem látjuk, hogy milyen célfüggvény irányába. Hosszú ideig pedig semmit sem láttunk rólad.

GABI

Ez pedig élesen ellenkezik a szabályzattal. És Dolovan asszony sem dolgozik. Nincs kiírva a szabadsága, tehát aktiválnia kellene magát. Nem tette meg, én tanúsíthatom. Peti meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket.

FÉLIX

Peti?

GABI

Helloborus igazgató úr.

FÉLIX

Aha. Helloborus igazgató úr. És Gabikám, te majd tanúsítod. Először is: én három hónapja betegség miatt csak önkéntes tanácsadási tevékenységre vagyok kötelezett, tessék megnézni a 123 per 42-es HR feljegyzést. Annyit dolgozom, amennyit képes vagyok, egyébként fizetett betegszabadságon vagyok. Dolovan vezérigazgató asszony jelenleg fizikailag ugyan nem elérhető, de minden feladatát ellátja. Tessék megnézni a naplókat.

GABI

Megnéztem. Nem látja el.

FÉLIX

Te nézted meg a naplókat? Neked ahhoz nincs jogod.

GABI

Már van. És legyen szíves nem tegezni.

FÉLIX

Megszólítást kérek!

GABI

Cinke Gabriella, adminisztrációs hivatal főosztályvezető. És bár ön valóban betegállományban van, jobb lenne, ha figyelné a személyzeti eseményeket.

FÉLIX

Nos, kedves főosztályvezető úrhölgy, vagy esetleg már úrasszony, kérem, tekintse át jobban Dolovan vezérigazgató asszony tevékenységi naplóját.

GABI

Most néztem át pár perce.

FÉLIX

Ez esetben kétségbe kell vonnom szakmai felkészültségét. A napló a pillanatnyi állás szerint a legnagyobb rendben van. Egyedül a naplóbejegyzések földrajzi koordinátái vannak fedve, azt jelen megbízatás keretében ön még ebben az igen magas beosztásában sem láthatja.

GABI

De az előbb nem ez volt itt! Nem igaz! Valaki átírta! Peti! Segíts!

PÉTER

(motyog) Nem, ezeket nem írhatja át senki. Legalábbis én nem látok semmi olyasmit, ami illegális műveletre a legkisebb mértékben is utalhatna. Minden a legnagyobb rendben van. Gabcika, nem lehet, hogy esetleg mégis te tévedtél? Talán valóban rosszul nézted meg.

GABI

Nem néztem meg rosszul! Nem tévedtem! Ennyit érnek a ti naplóitok! (gúnyosan) Persze, ezeket soha senki nem változtathatja meg. És ha maguktól változnak? Vagy a gép szórakozik velem?

PÉTER

Édesem, az lehetetlen. A gépek programjai csak azok, amiket mi készítünk, készíttetünk külső szakértőkkel vagy másik géppel. Ez utóbbiakat igen szigorúan ellenőrzi egy külső, független számítógépes rendszer. A nem természetes személy által összeállított programok csak olyan tevékenységre irányulhatnak, amely tevékenységek egy meghatározott célfüggvényvizsgálat során zérusnál nagyobb eredményt mutatnak. Tehát ezek nem szórakozhatnak sem veled, sem mással, hanem szorgalmasan és fáradhatatlanul végzik a dolgukat.

FÉLIX

Péterem, te el is hiszed, amit mondasz? Na, mindegy, én elköszönök, szép napot nektek, és szép éjszakákat is persze! Menjetek inkább haza, ott benn úgysincs semmi hasznotok!

Péter irodája elsötétül, Péter és Gabi ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése