2016. december 18., vasárnap

„Új rablói vannak a nyárnak”



In memoriam B.GY.


B. egy kiváló középiskolai tanár volt. Sokat lehet róla olvasni az interneten, de mi egy kicsit (nagyon) más jellegű történetet mondunk el róla, ezért igyekszünk nem megmutatni kilétét. „Csak” emberségét, okosságát.


Az első történet az emelkedő padsorú kémia előadóban játszódott. A mai napig nem tudjuk, hogy B. mit látott, hiszen ő mindegyikünket látta, mi meg nem láttuk egymás arcát. Ez már soha nem fog kiderülni. Általában nagyon csúnyán veszekedett, ha beszélgettünk az órán, néha még oda is vágta a krétát a lépcsőhöz, hogy térjünk már észre, de ez egyszer szinte lágyan engedett el egy kicsit sem a kénhidorgén kémiai leírásához tartozó mondatot:


„Ha a kedveseteknek éppen kandúrkodni van kedve, soha ne mondjatok neki nemet!


Kifordultunk a padból. Ez még azoknak is sok volt, akik már „tartós” párkapcsolatban éltek, de akkor, 16 évesen, a társaság egy része még igencsak szűz volt. Blogíró is felkapta a fejét, mert neki ugyan első kedvese soha nem mondott nemet, de még kicsit lelkiismeret furdalása volt, amikor tanulás helyett a „je t’aime”-ot hallgatva ölelték egymást szinte minden délután. Kicsiny, kemény keblű barátnőjével a „Héja-nász az avaron” volt a kedves versük, és nagyon komolyan hitték, hogy amit művelnek egymással az nem csak tornamutatvány.



A mondatnak éppen úgy nem volt folytatása, mint ahogy előzménye sem. Legalábbis ott, az iskolában. Hogy a negyvenhat félig gyerek, félig felnőtt (mert negyvenhatan jártunk akkor éppen az osztályba), hogy a negyvenhat ember szerelmi (és nem csak a szexuális) életére mekkora nagy hatással volt, érdemes lenne megvizsgálni. Mert, hogy nagyon nagy volt, az nem kétséges.


A másik történet is elég jellemző rá. B. kémia, latin és görög szakos tanár volt, de persze görögöt nem taníthatott sehol a hatvanas évek végén. Egyszer elmaradt egy magyar óra, mert az erősen műveltséghiányos magyar tanár éppen valamilyen fontos párt-továbbképzésen vett részt. B. jött be, és megkérdezte, hol tartunk? Babitsnál. Az jó, mondta, akkor szakszerű helyettesítés lesz, az duplán fizet. Nevetni nem mertünk, de nem értettük. Ő? A kémia-tanár? Szakszerűen? Hogyan? Mit tud ő Babitsról?


Annyit tudott, hogy elkezdett sétálni a padsorok között, és elkezdte mondani a Jónás könyvét.



Fejből. Nem kellett neki hozzá semmi. Csak a feje.


Ennek lassan ötven éve. B. már nem él, sokan, sajnos már nagyon sokan az osztálytársak közül is elmentek. Blogíró első kedvese, akivel oly sok délutánt csupaszkodtak át, nagyon beteg. De Babits verssorai azóta sem felejthetőek. Az óra végére olyan csend lett az osztályban, a legvadabbak is olyan mélységesen meg voltak illetődve, hogy nemhogy pisszenni nem mertek, de mozdulni sem tudtak. Babitsot a hivatalos tanterv csak ímmel-ámmal tanította. Akkoriban nem volt illendő hinni Istenben. Akkoriban nem volt szabad, legfeljebb titokban templomba járni. De akkor, ott, mind a negyvenhat kamasz kicsit megérezte: „akárhogy elrejtőzöl, látlak, Isten!”


Ez a történet onnan jutott blogíró eszébe, hogy egy széplány, aki nagyon szép, és nagyon jól ír, de lusta, mint egy álombéli hárem legszebb hurija, azt kérdezte a napokban blogírótól, hogy miért is kellene neki írnia? Kinek kellene neki írnia? A lány valóban nem Babits, nem tudta elmondani, hogy valószínűleg azért nincs kedve írni, mert szerinte is „gyönge fegyver szózat és igazság”. De azt sem ismerte, mert csak egy ösztönös, iskolázatlan tehetség, amit pedig szinte mindenki tud a Jónás könyvéből, hogy „vétkesek közt cinkos, aki néma”. Mert írni kell, az írást képtelenség abbahagyni, „mig az égi és ninivei hatalmak engedik hogy beszéljek s meg ne haljak.


Igen, B.-től két útravalót is kaptunk: egyet a szerelmünkhöz, egyet az íráshoz. Meg nem köszöntük soha, de most már, alaposan kijárva a középiskolát, most, amikor blogíróra is igaz lassan, hogy „Jónás majd elmegy, de helyette jő más”, most már elmondhatjuk: ez a két üzenet elég volt egy tisztes élethez.


Itt a link még egyszer, aki teheti, hallgassa meg. Csak 26 perc.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése