2012. november 21., szerda

„… a szerénység jóindulatú, ám gyenge képességű ember látszatát kelti.”



Karácsony táján, amikor az ember már minden értelmes ötletéből kifogyott, megvéve az Európát nyomorba döntő hasznavehetetlen és ízléstelen, távol-keleten előállított termék közül mindazokat, amelyeket a megajándékozott egy percig sem fog használni, az „értelmiségi” ajándékvadásznak illik besétálni egy könyvesboltba is. Ezekben a konyhafelszerelési áruháztól már egyre kevésbé különböző intézményekben a legtöbb esetben önálló polcrészük, sokszor saját kis sarkuk is van a hihetetlenül felületes, legtöbbször amerikai, „pszichológiai” szakkönyveknek, melyek kész recepteket kívánnak adni karrierük gyors építésére, munkatársaik hatékony kezelésére azoknak, akik kellően tehetségtelenek ahhoz, hogy soha ne lehessen igazi karrierük, és soha nem válhasson belőlük igazi, szeretett, jó főnök. Hiszen ha nem lennének annyira tehetségtelenek, belátnák, hogy ezeket a célokat, nem egy vagy két gyenge, papírfedeles könyv átlapozása, hanem könyvtárnyi szakirodalom elemzése árán lehet csak elérni.

Az év elején ismét megjelent egy hasonlónak látszó könyv, borzasztóan blikkfangos címmel (Clifford Nass – Corina Yen: Az ember, aki hazudott a laptopjának, HVG könyvek, 2012. Fordította: Nagy Marcell). Nem is lenne érdemes foglalkozni vele, ha elolvasása után nem derülne ki, hogy ez a mű jóval több a szokásos egynapos gyorstalpalónál. Írója először matematikusként diplomázott, majd szociológiából doktorált, így aztán egyáltalán nem csoda, hogy az eddigi munkásságát összefoglaló könyvét egy jól ismert tételre alapozza, miszerint „agyunk arra van optimalizálva, hogy felismerje a rossz tapasztalatot, és reagáljon rá; a jó hírek várhatnak.” Ezt az állítást tartja szinte minden kutató az emberi túlélés legfontosabb pillérének, hiszen ennek révén leszünk képesek menekülni a veszélyek elől, így tudunk eredményesen tanulni a hibákból. Ideális esetben persze mások hibáiból. Nass nagy érdeme, hogy túllép ezen a közismert állításon, és megdöbbentő következtetéseket von le munkatapasztalataiból. Nem kevesebbet, minthogy a határtalan hízelgés használatában nem szabad visszafogni magunkat. Valahol ezt mindenki érezte, de egy-két sikeres csirkefogó kivételével soha nem merünk agyament módon hízelegni se a szeretőinknek, se a munkatársainknak, de még azoknak a munkatársainknak sem, akik a szeretőink lettek, attól félve, hogy amikor rájönnek, dicséretünk mennyire szélsőségesen túlzó, gúnynak fogják tekinteni. Pedig dehogy! Nézzük meg, mint írt a matematikus szociológus-pszichológus erről a témáról:

  • „Bárhol, bármikor bárhogyan dicsérhetünk másokat (de ne magunkat!). Nem számít van-e valóságalapja annak, amit mondjunk. Dicséretünkben a munka során elért eredményeket, ne emberi tulajdonságokat hangsúlyozzunk! Munkahelyünkön hozzunk létre olyan közösséget, amelyben kinyilváníthatjuk egymás iránti kölcsönös nagyrabecsülésünket!
  • Másokat óvatosan kritizáljunk! […] A kritizált személynek mindig adjunk időt arra, hogy a megjegyzéseket átgondolva alapos választ tudjon adni!
  • Amikor értékelésünkben pozitív és negatív elemek keverednek, kezdjük általános dicsérettel, ezt a fejlődési lehetőségre irányuló kritikai megjegyzések kövessék, majd zárjuk hosszú, részletekben menő pozitív dicsérettel!
  • Szerénységgel új barátokra tehetünk szert, de az önkritikus megjegyzéseket az emberek tényleg elhiszik, ezért csak akkor kritizáljuk magunkat, ha jó okunk van rá, és ez tűnik a konstruktív eljárásnak!
  • ·         Ha csak kompetensnek szeretnénk tűnni, akkor magunkat dicsérjük, másokat pedig kritizáljunk!”


Ezek bizony valóban kézzelfogható, használatra kész, éppen csak egy percre a mikrosütőbe dobandó, és még a sok rosszat látott blogíró szerint is használható, gyorsfagyasztott tanácsok. Van közöttük kifejezetten fontos, látszólagos apróság, amelyet sok-sok vezető elfelejt, ami aztán látványos sikertelenségekhez vezet. Hány beosztottunk esküdött bosszút ellenünk csak azért, mert kritikánk után nem hagytunk időt neki arra, hogy kellőképpen kifüstölögje magát, magyarázgathassa hibáit? Hiába tudjuk, hogy az utólagos mosakodásnak semmi értelme, hiába tanítjuk, hogy „Don’t make your problem my problem”, hiába élünk olyan társadalomban, ahol senki sem kíváncsi a másik nyűgére, az emberi agy könnyebben el képes viselni a leggorombább sárbatiprást is, ha lehetőség van kommunikációra a kritizáló féllel.

De maradjunk a hízelgésnél. Nagyon kevesen, valóban csak a legnagyobbak merték eddig ilyen nyíltan leírni, hogy ha valaki képtelen nagyot alkotni, képtelen valódi érdemeket elérni, nem képes abszolút értelemben kivívni embertársai elismerését, akkor legjobban teszi, ha létrehoz egy olyan szervezetet, amelynek semmi más feladata nincs, mint az ő imádata. A legügyesebbek akár több millió embert is képesek tömöríteni olyan közösségekben, amelyek sok esetben semmi másról nem szólnak, minthogy megmutassák, hogy egy adott megkülönböztető jellel, mondjuk egy párttagkönyvvel, egy igen jónak mondott befektetéssel, vagy csak egy divatos mobiltelefonnal rendelkező személy mennyivel különb azoktól, akik ilyennek nem bírhatnak.

„Az emberek a kritikát kétkedve fogadják, a hízelgést ellenben imádják. Bármilyen pozitív megjegyzés elhiszünk, ha rólunk szól, nem foglalkozunk azzal, hogy a megjegyzés hiteles-e. Amikor a dicséret mosoly és elismerő hanghordozás kíséretében érkezik, a hatás tovább erősödik…”

Nass legnagyobb érdeme, hogy kellőképpen cinikus nyersen a szemünkbe vágni a gyarló mivoltunkat bemutató sorokat. De azért arról sem lenne szabad elfeledkezni, hogy a jó öreg Heltai Jenő ezt a tételt réges-régen már versbe is szedte "A néma levente" című igen-igen kedves művében. Igaz, politikailag nem teljesen korrekt módon, csak a női nemre értve a kitételeket:

„Ahány az asszony, tudjuk, annyiféle.
De köztük a legbölcsebb is hiú.
Így vajmi könnyű boldogulni véle.
Hallgatni bókot: ezt egyik sem únja.
Dícsérd, tömjénezd! Hízelegj!
Száz szónak is a vége egy:
A hozsanna, a hallelúja
Kábulatában mind, mind lépremegy.
Mert mind csak arra büszke, mije nincs.
Szépnek magasztald azt, ki csúnya,
Mondd a gonosznak: angyal, drága kincs,
Dicsérd okosnak a butát,
Frissnek, ügyesnek a sutát,
A kikapósnak magasztald erényét,
Fülét süketnek, vaknak szemefényét,
A förtelemnek mondd, hogy gyönyörűség,
A csapodárnak azt, hogy csupa hűség,
A jó kövéret mondd soványnak,
Világ rimáját szűzleánynak,
Dicsérd kicsinynek a nagyot,
És óriásnak, aki törpe,
Állhatosnak azt, ki elhagyott,
Sudár pálmának azt, ki görbe!
A jámbor aztán nézzen a tükörbe,
És káromkodjon egy nagyot...
De akkor én már hol vagyok!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése