2012. november 7., szerda

„Ha tudnók, kinek, mi fáj, senki se bántaná a másikat.” – II.



Heltai Jenő: Álmokháza ürügyén

Az asztalon pezsgő, a falon egy svábbogár, a zongora mellett a borzas és szmokingos fiatalember.”

Borzasztó, de korunk megdöbbentően sokban hasonlít a száz évvel ezelőttihez. Sajnos nem abban, hogy városaink egy harminc éve tartó hatalmas fellendülést követően gyönyörűen néznének ki. Az elmúlt években nem épültek sugárutak, nem fejlődött viharosan a közlekedés. Szerencsére abban azért még bízhatunk, hogy fiaink két év múlva, az első világháború kitörésének századik évfordulóján sem fognak Budapesttől sok száz kilométerre harcolni, de a válság, a szegénység, a munkanélküliség ma is komolyan próbára teszi a jellemeket. Az első világháborúban a hátországot még nem fenyegette közvetlen veszély, harci repülőgépek alig voltak, bombázásról szó sem lehetett, a nagyvárosokat az ágyúk nemigen lőtték. Budapesten akkor is a gazdasági helyzet drámai romlása, a pénztelenség, a nyomor ellen kellett harcolni, éppen úgy, mint ma. Ez a helyzet pedig mindig kitermeli a maga gusztustalan parazitáit.

A portást Valamivicsnek hívták. Nem ez volt az igazi neve. Az igazit senki sem tudta, talán ő maga sem… Adott-vett, aranyat ezüstöt, ékszert, képet, bútort, szőnyeget, nyomon követte a megszorult embert, mint vizsla a vadat, tudta, hol van kiadó lakás. Kis és nagy tételekben máról holnapra szállította a narancsot, banánt, a kaviárt, a svájci csokoládét, a havanna szivart, az egyiptomi cigarettát, a francia parfümöt és női selyemharisnyát, az utóbbit esetleg mindjárt lábon.

Lábon azóta is, folyamatosan nagyon könnyen lehet selyemharisnyát kapni. Különösen ott, ahol sok az arany, az ezüst, a kép, a bútor. Valamivics pedig még csak nem is bűnöző. Egyszerűen mindig pontosan tudja, mitől döglik a légy. Ő volt anyagbeszerző a hatvanas években, és ő járt „ezerötös” Ladával, amikor az egyetemi tanár Trabanttal füstölte tele a várost.

A meglepő addig meglepő csak, míg nyitját nem tudjuk. Meg lehet tudni, el lehet intézni mindent. Pénzért minden és mindenki kapható. Határokba, korlátozásokba csak a buta, a gyáva, a szemérmes nyugszik bele. Ebből a három anyagból gyúrják az úgynevezett becsületes embert. Az pedig öregsúllyal fut minden versenyben, legfeljebb helyre jön be, de sohasem nyer.

A becsületes embereknek ma sincs sok esélyük a győzelemre, a valamivicsek ma is mindent visznek. Nem kell nagyon messzire menjünk, a gazdasági sajtó hetek óta mással sincs tele, mint a valaha látványosan jól menő legnagyobb hazai biztosítási alkuszcég széthullásával, majd főnixmadárként való újraéledésével. De a pár év alatt sok tízmilliárd forintot, a gazdaságot ma valóban gúzsba kötő kockázatos befektetésekre, azóta elértéktelenedett fedezetekre felvett devizahitelekre a kisemberek zsebéből kiéneklő zseniális társaság ügyfelei sajnos alig olvasták a magyar irodalmat.

Pedig többet kellene olvasni! Legalább magyarul, a magyar szerzőket!

Mert nem csupán Heltai e kevéssé ismert regénye, de Jókai egyik legkönnyebben olvasható műve is óvatosságra inthette volna azokat, akik hosszú évek küzdése által megszerzett értékes ingatlanukat zálogba téve használták ki az akkor kiválónak látszó, és a vonatkozó jogszabályoknak mindenben tökéletesen megfelelő hatalmas lehetőségeket.

Sok embert tett már az a káprázat tönkre, hogy jó kisgyáros, kiskereskedő létére nagygyárosnak, nagykereskedőnek hitte magát fölemelhetni; holott az két „ellentétes” talentum és tanulmány. Az egyiknek minden apró nyereséget meg kell ragadni, a másiknak észre sem szabad azokat venni. Az egyiknek csak bizonyosra szabad dolgozni, a másiknak feladata mindig nagyokat kockáztatni. Az egyiknek alkalmazkodni kell a helyi viszonyokhoz, a másiknak a kerek világra spekulálni, hogy ha egy helyről kiszorult, más helyütt szorítson magának tért. (Jókai Mór: Fekete Gyémántok)

Jókai, Heltai írásai már semmit nem segíthetnek a sok képzetlen, naiv, lecsúszott, tönkrement vidéki kisvállalkozón, azokon, akik a bezárt üzlet, bezárt műhely után már csak az elárverezett házukból menekülő svábbogarakkal beszélhetik meg sorsukat. Közülük remélhetően nem sokan utánozzák Heltai századosának döntését, amely döntés után már csak Valamivics és egy kutya követi a halottas kocsit. De az sem sokkal szívderítőbb, ha az értelmes munka, a józan, termelő, a gazdasági életet valóban pezsdítő befektetések helyett a nagy színésznők régi dalain búsongnak a rendkívül helyesen jelentős mennyiségű fogyasztási adóval terhelt kommersz whisky vagy valamely igencsak átlagos divatbor mellett, az éppen aktuális "rendszert" szapulva.

Milyen furcsa, hogy ezt a dalt mostanában egy fiatal, divatos énekesnő is elővette. Vajon miért?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése